Biztonságos bizonytalanság

Ha pár éve, vagy akár csak pár hónapja azt mondja nekem valaki, hogy egészségügyi maszkokat fogunk fotózni, …elhiszem. Mert annyi mindent meg kell mutatni, annyi minden kerül a szemünk elé, ami a fotók alapján az online kereskedelem égisze alatt megvásárolható, nincs ebben semmi meglepő. Csak egy munka, mondanám hideg nyugalommal.

De ez most más volt, egy új helyzetben…

A betegségtől való félelem…- nyugtalansággal töltött el. A pénzkereseti forrás…-nyugalommal töltött el. Emberek közé menni, mikor szinte még semmit sem tudunk a kórról, amiről az egész világ beszél, valós, létezik Európában, hazánkban is itt van…., megint csak bizonytalansággal töltött el. De a munkát el kell végezni és ez az érzés most erősebbnek bizonyult, mint bárminemű bizonytalanság. Sok kollégánk, velünk egyetemben a fotós iparban, rendkívül szorongatott helyzetbe került.

Rendezvények, céges fotózások, családi fotózások, esküvők, iskolai fotózások, ballagások és még sorolhatnám, …szinte az összes olyan fotózási terület megszűnt létezni egy karikacsapásra, amiből egy cég, fotós vállalkozás fenntartását finanszírozni kell és nem mellesleg a megélhetésünket is biztosítja, biztosította.

Egy kedves ismerős, aki ismeri a munkáinkat, ajánlott be bennünket egy olyan osztrák tulajdonú céghez, amelynek magyarországi varrodája, a 20 éve siklóernyőket gyártó Mecsek Ballon Kft. pár hónapja valószínűleg nem gondolta volna, hogy 2020. tavaszán tetemes mennyiségben fogja ezt a terméket gyártani. A koronavírus terjedésének hatására sok országban betiltották a szabadidős repülést, beszüntették az oktatásokat, így a siklóernyők utáni igény két hét alatt lenullázódott. A cég, technológiai felszereltségének és nagyfokú rugalmasságának köszönhetően pár nap alatt át tudott állni a gyártásra….és ezt a gyártási folyamatot kellett Nekünk lefotózni.

A varroda munkatársai maszkban, kesztyűben, biztonságos környezetben, rutinosan tették a dolgukat és bár égett kezük alatt a munka, a jókedv nem maradt el… A fotózás végén egy-két, mosható, fertőtleníthető maszkkal is gazdagabbak lettünk. Jól szellőző, kívül vízhatlan, de lélegző, belül pamutvászon anyaggal, fülrésznél rugalmas, könnyű gumival….kényelmes viselet.

A cég gyártási kapacitása napi 4000 termék, de igény esetén ennél nagyobb mennyiséget is le tudnak gyártani. Elsősorban nagyobb megrendelőknek dolgozak, de reméljük, hamarosan ismét visszazökkenünk a megszokott kerékvágásba és a NOVA, a Mecsek Ballon Kft.-vel karöltve, újra csodás siklóernyőket készít majd maszkok helyett a repülés szerelmeseinek….

 

( Bazsó Diana)